post

От началото на годината наблюдаваме съвземане на пазара на недвижими имоти в почти всички европейски страни, като за България дори се отчита сериозно увеличаване в броя на продажбите за първите шест месеца от над 20%, коментираха на специална пресконференция от ERA България, предаде Profit.bg.

Интересът към недвижимите имоти у нас идва от търсенето от нови купувачи, които искат да закупят първо жилище, както и от такива, които искат да сменят жилището си. През последните години много клиенти отлагаха покупката, поради дългото спадане на цените. Тези, които имаха спестявания, се надяваха този спад да продължи. Напоследък обаче се наблюдава сериозно забавяне в спада на цените на недвижимите имоти, като той е от порядъка на 1-3%, отчитат от ERA.

Въпреки че нивата на лихвените проценти по кредитите са относително по-ниски в сравнение с предните години, повечето купувачи използват основно собствен ресурс да финансират сделките и по-малко ползват кредитиране. Преди две-три години около 60% от купувачите ползвах финансиране от банките, докато към днешна дата този процент е под 50%.

„Съдейки по активността на купувачите, смятаме, че тази активна тенденция при имотите ще продължи до края на годината и към края ѝ процентът ръст ще се запази, защото предстоят традиционно най-силните месеци“, каза Теодора Димитрова – изпълнителен директор на „ЕРА България“ „Последното тримесечие по наши данни е с най-много сделки. Това, че цените са стабилни, е фактор, който активизира решенията за продажба и покупка, и най-вече за смяна на недвижимите имоти. Има подходящи за това условия, защото цените не се движат рязко нагоре или надолу.

На някои пазари и сегменти може дори да се усети дори леко увеличаване на цените, там където има най-голямо търсене“, допълни още Димитрова. „Например такъв район е Младост, където има много голямо търсене на имоти, също районите около метростанцииите са предпочитани за покупка на жилища. Ако има ограничено предлагане на тези пазари може да се усети спиране на спада и дори лек ръст“.

От ERA България заявяват, че нямат очаквания за големи промени на пазара, макар че цените са ниски в България, в сравнение с другите страни от Европа и дори ЦИЕ. Например в Чехия например цените са два пъти по-високи.

Средните продажни цени, на които се сключват сделки в София са между 50 и 60 хил. евро. В Големите градове като Варна и Бурга цените са между 35 и 45 000 евро. Около 70% от сделките са за двустайни или тристайни жилища, което показва, че се купуват имоти, в които да се живее. „Повечето от купувачите търсят имоти с правилно разпределение в добра подходяща среда и на добра цена. На пазара има предложение на много голямо количество имоти, но повече от половината от тях не отговарят на нуждите на купувачите“, каза Антон Андонов- управител на „ЕРА София тренд”. „Те са наследство от последните 6-7 години от етапа на пазара, когато цените вървяха нагоре и инвеститорите и строителите се опитваха да максимизират печалбата от своята дейност. Това доведе до производството на жилища, които не отговарят на критериите на съвременните купувачи. Купувачите са настроени, че след като цените падат те имат възможност да избират и очакват срещу своите спестявания да получат възможно най-доброто жилище“, смята Андонов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *