post

Централна кооперативна банка е купила софийския хотел “Плиска”, съобщи “Капитал Daily” като се позова на данни от Имотния регистър. Продавач на хотела е “Бизнес център Изгрев”, а сделката е вписана още през март.

Възможно е покупката да е “дълг срещу собственост”, тъй като ЦКБ е най-големият кредитор на продавача. ЦКБ е част от групата на “Химимпорт”, а “Бизнес център Изгрев” е непряко свързано с холдинга, информира Дневник.

Все още не е ясно за какво ще се използва сградата на хотела, който не работи от една година. Според неофициални източници на изданието имотът ще се превърне в централен офис на ЦКБ. Възможно е там да се измести и застрахователната компания “Армеец”.

Хотел “Плиска” е построен в края на 60-те години и след фалита на “БГА Балкан” през 2006 г. “Бизнес център Изгрев” го купи на търг от синдиците на авиопревозвача. За хотела и бившата административна сграда на авиокомпанията купувачът е платил общо 18 млн. лв. Според данни от търговския регистър “Бизнес център Изгрев” се контролира от регистрираното на Бахамските острови “Фриц интернешънъл” през няколко дружества. И “Бизнес център Изгрев”, и бахамската компания имат регистрация в София на ул. “Княз Александър Батемберг” 1, където е седалището на други фирми, близки до “Химимпорт”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *