post

Частично нова жп линия ще свързва София и Пловдив след няколко години. Сред основните цели на транспортното министерство е да осигури пари от еврофондовете за пълна модернизация на жп трасето от столицата до Септември, пише в. “Стандарт”.

От него приоритетно ще се изгражда отсечката Елин Пелин-Белово, по която сега влаковете губят най-много време. Това обясни Христо Алексиев, зам. генерален директор на НК “Железопътна инфраструктура”.

След наводненията през 2005 г. там жп линията висеше във въздуха и дори след изграждането на подпорни стени скоростта е много ниска. Освен това кривите на линията са с малки радиуси, което не дава възможност линията да се модернизира за скорост 160 км/час.

Затова между Немирово и Белово линията ще мине по ново трасе по билото на планината – ще се изградят много тунели и виадукти, което ще оскъпи проекта.

Финансирането ще е по ОП “Транспорт”, като бюджетът на целия проект София-Септември е около 1 млрд. евро, каза Алексиев.

Правим техническо проектиране и оптимизация на разходите за да намалим стойността, допълни той. До средата на 2015 г. ще е готова и жп линията Септември-Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *