post

Правителството готви законодателни промени, които касаят отпускането на бързи кредити. “Подготвяме изменения в закона относно потребителските кредити и кредитните институции”.

Това заяви пред “Нова телевизия” председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев в коментар на случаите с клиенти на “Профи Кредит”, които били ощетени от дребния шрифт в договорите за бърз заем и други нарушения. Според депутата въпросът трябва да бъде решен още преди приемането на Бюджет 2014, информира econ.bg.

По думите му до края на октомври ще бъде внесен законопроект, който да реши проблемите с тях. Цонев припомни, че бързите кредити се отпускат от небанкови финансови институции, а не от банките. Броят им в страната се е увеличил трикратно и те са вече 157, каза още той.

“Много от тях дават кредити за малки суми, които не попадат в рамките на Закона за потребителските кредити”, посочи още народният представител от ДПС.

Управляващите ще мислят за въвеждане на лицензионен режим, за да подлежат тези фирми на контрол от Българска народна банка (БНБ). Обмисля се и въвеждането на таван на лихвата върху отпусканите кредити. Работи се и по регулацията на отношенията между банките и кредитополучателите, където се готвят два законопроекта, посочи Йордан Цонев.

“Докато на този свят имат хора, които са готови да подпишат празен лист хартия и да не получат копие, ще се намира някой, който да злоупотреби”, коментира от своя страна икономистът Георги Ганев, който също следи казуса с бързите кредити. По думите му би трябвало да се заведе общ иск от пострадалите клиенти на „Профи Кредит”.

“Един опитен юрист винаги ще намери някакъв пропуск. Ако се заведе иск, най-вероятно тази фирма ще спре да съществува”, отбеляза Ганев. “Не знам дали има нарушение на закона, но със сигурност има недобросъвестност”, каза още той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *