post

Решението на Народното събрание тази седмица за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци е лош знак към инвеститорите, които не познават страната. Това каза Георги Табаков, председател на Българския икономически форум, цитиран от БТА.

Решението е излишно и е проява на лош популизъм – и сега чужденците нямат проблем да си купуват земя като те просто регистрират българска фирма, посочи Табаков.

Същевременно вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че решението на парламента за удължаване на мораториума върху покупката на земеделска земя от чужденци няма никаква правна стойност. По думите й е учудващо как подобен акт е гласуван с такова мнозинство.

Това е тотална икономическа глупост – никой няма да си купи 200 хиляди декара, да си ги метне на гръб и да си тръгне с тях. Подобни доводи са от 19-и век, подчерта председателят на БИФ.

Темите на българската икономика не са земята и работните места, а това как да отворим нови бизнеси, които пък ще създадат нови работни места. Бизнесът няма да бъде спасен от временни работни места, а от насърчаване на малките фирми, заяви още Георги Табаков.

Не може да търсиш чужди инвеститори само с ниските данъчни ставки, защото такива има в целия регион, каза Табаков. Важна е цялата бизнес и правна среда в страната, допълни той.

Според Табаков Българската агенция за инвестиции се нуждае от повече права, финансиране и административен капацитет, за да може наистина да привлича инвеститори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *