post

Френската хотелиерска група Accor, международният оператор на ски курорти PGI Management, българското строително дружество “Маркан” и други компании са готови да инвестират в бъдещ скикурорт, който ще се намира между Сапарева баня и село Говедарци, пише “Капитал Daily” в днешния си брой. Сред партньорите са още Schneider Electric, както Cluster Montagne – асоциация, обединяваща големите планински инвеститори във Франция.

Проектът е на обща стойност 550 млн. евро. Идеята е в начален етап и още няма реално внесен проект за разглеждане от държавни институции, но в подготовката вече са вложени 1 млн. евро, информира изданието.

Българо-френският проект “Дестинация Рила” предвижда изграждането на ски център със 155 км писти, аква център, голф център, както и 80 други видове занимания за туристи. Местата за настаняване ще бъдат разположени в отделни селища, а хотелите ще са с между две и пет звезди. Целта е курортът да работи през всички сезони и да посреща над 200 хил. посетители годишно. За сравнение – във всички ски курорти в България почиват около 330-350 хил. туристи на година.

Инвеститорите предвиждат в курорта да бъдат въведени и първите в България зони, свободни от автомобили. В бъдещия курорт – до шест години, ще се открият над 8 хил. работни места.

Изданието припомня, че в края на миналата седмица в интервю зам.-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев е споменал за подготвяна инвестиция в размер на 650 млн. евро в българския туризъм, без да даде каквито и да било подробности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *