post

Общо 4 млн. лева са инвестирани във втория етап от проект за изграждане на завод за дограма в Костинброд, предаде econ.bg. Той включва ново хале и втора поточна линия за стъклопакети. Инвестициите възлизат на 4 млн. лв.  Към момента в производството работят над 450 души.

Зам.-министърът на икономиката Анна Янева, която присъства на откриването, подчерта, че в периода 2008–2009 г. държавата  е оказала съдействие по реда на Закона за насърчаване на инвестициите за осъществяване на проектите на два сертифицирани инвеститора в индустриалната зона на гр. Костинброд чрез финансиране на общинска инфраструктура на обща стойност 6 млн. лв. Построени са обслужващи пътища, магистрален водопровод, електрическо захранване и дъждовна канализация, които създават по-добри условия за привличане на инвеститори.

За изграждането на производствената си база дружеството получи през 2008 г. сертификат за инвестиция клас „А“ по ЗНИ, а за първия етап на завода на стойност 20 млн. лв. през 2009 г., включващ цехове за дървена дограма и метални конструкции. Компанията бе отличена с грамота от БАИ за инвеститор на годината в преработващата промишленост.

Бъдещите планове на дружеството предвиждат и трети  етап в развитието му – цех за производство на дървени врати и прозорци, който ще увеличи пазарния дял на фирмата у нас и ще разшири присъствието й в Румъния, Сърбия, Македония, както и в Западна Европа. Инвестицията ще бъде на стойност 12 млн. лв.

Очакванията са след реализацията на цялостния проект на компанията ръстът на производствата ѝ на стъклопакети да е над 300%, на алуминиеви врати и прозорци – над 200%, на щори – 100%, на PVC прозорци и врати – 40%.

Наблюдава се тенденция за нарастване на броя проекти, сертифицирани по ЗНИ, в  периода 2011–2013 г. От началото на 2013 г. към  края на този месец по закона са издадени общо 13 сертификата – 4 клас „А” и 9 клас „Б”. Сертифицираните 13 проекта са на обща стойност 88.9 млн. лв. и предвиждат разкриване на 738 работни места, съобщават от МИЕ. Инвестициите са изцяло във високотехнологични производства и услуги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *