post

Глобалната организация “Habitat for Humanity International” изгради четири енергийно-ефективни еднофамилни къщи за социално слаби семейства в Костинброд.

Организацията развива дейност в над 90 страни по целия свят и е посветена на каузата за елиминиране на жилищната бедност. От основаването си през 1976 г. досега тя е построила и ремонтирала над 700 000 жилища по света и е осигурила скромни, финансово достъпни домове за повече от 3,5 милиона души.

Проектът й у нас се реализира от “Хабитат България” и е подкрепен от  Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Компаниите „Винербергер”, „Пайплайф България“ и „Тондах България“ пък участват с дарения на строителни материали и доброволен труд.

Първите две многодетни семейства, които ще живеят в жилищата, построени от “Хабитат България”, получиха ключове за новите си домове. Проектът предвижда изграждането на общо четири нови енергийно-ефективни еднофамилни къщи, разположени на територията на град Костинброд.

Жилищата, всяко от които е с площ от 94 кв. м., са предназначени за млади семейства с непълнолетни деца и доказани жилищни нужди. Организацията подпомага разрешаването на жилищните проблеми на хора, които не притежават собствен дом и нямат достатъчно средства за закупуването, построяването или наемането на такъв, както и на семейства, живеещи в неадекватни жилища, които нямат достатъчно средства, за да ги ремонтират и подобрят.

„Хабитат България планира да повтори този модел на работа на територията и на други общини в страната“, обясни Минчо Бенов, национален директор на организацията.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *