post

Цените на жилищата в България може да нарастнат заради въвеждането на нови европейски правила на проектиране в страната. Това пише руския сайт newsbg.ru, който се позовава на мнението на редица български експерти.

След като в България влязат в сила новите еврокодове за проектиране, разходите за строителство може да се увеличат от 50 до 100 процента. Това ще се отрази на стойността на недвижимите имоти, смятат от Съюза на строителните конструктори в България.

На 29 декември изтича периодът, до който архитектите можеха да изберат по какви стандарти да работят – по български или по европейски. След 29 декември еврокодовете ще станат задължителни в България. Ще се повишат изискванията за енергоефективност на сградите и устойчивостта им срещу земетресения.

Според други специалисти въвеждането на новите правила няма да се отрази осезаемо върху стойноста на строителството. Разходите могат да нарастнат с не повече от 30 процента, информира руският сайт. Новите правила обаче могат да станат причина за фалити на някои бетонови заводи, които не работят по европейските стандарти.

Светлана Димова от компанията “БГ Имоти” е съгласна, че цените на жилищата в България скоро ще започнат да растат. Затова обаче тя посочва друга причина – подготовката за приемането на България в Шенген може да доведе до 10% увеличение на цените на имотите, прогнозира Димова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *