post

Бизнесът има позитивни очаквания за развитието на икономиката през 2014 г. Това стана ясно  при представянето на годишната анкета “2013 — през погледа на бизнеса”, която се организира от  Българската стопанска камара (БСК).

Според проучването бизнесът се насочва през 2014 г. към нови продукти и услуги и към нови пазари, т.е. акцентът е върху иновативните решения. Очакват се и инвестиции в развитието на компаниите, както и в персонала, коментира председателят на БСК Божидар Данев.

Очакванията са добри и за нарастване на работната ръка. Проблем са обаче тесните специалисти и ръководният персонал.

През следващата година се очаква и повече фирми да участват по различни европрограми. По думите на Данев досега фирмите са се отказвали от подобна инициативност заради високата корупция в този сектор, тежките процедури и авансовото финансиране, инфромира econ.bg.

Анкетираните са определили протестите като една от причините за негативно влияние върху инвеститорите и върху рейтинговите агенции. Обществено-политическата обстановка в страната показва пряко отношение към икономиката ни, коментира Данев, цитиран от iNews.

Бизнесът у нас изпитва крайно недоверие и неодобрение към правителството на Марин Райков, което, според фирмите, не е извършило никакви реформи и заради краткото си управление не е имало време да се докаже. Рязко се е увеличило и негативното отношение към правителството на Бойко Борисов, докато бизнесът засилва одобрението си към кабинета “Орешарски”.

През цялата 2013 г. фирмите са гледали най-негативно към президента, съдебната власт, данъчната администрация и парламента.

Анкетираните посочват, че одобряват протестите през февруари, но не подкрепят тези през лятото на 2013 г.

Повечето от фирмите предпочитат да няма нови парламентарни избори или ако се стигне до такъв момент, то те да са 2 в 1 заедно с евроизборите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *