post

Създаването на двустепенен парламент, в който депутати да бъдат кметовете на общините, граждани и експерти като част от нов обществен ред, поискаха от сдружение “Граждани за устойчиво развитие и управление” и инициатива “Граждани за София”, предаде БТА.

Според арх. Димитър Димитров, който представи част от предложенията за промени в Конституцията, трябва да се променят принципите на управление на държавата – да стане президентско-парламентарна република. Ролята на държавния глава от сдружението виждат като ръководител на горната камара на Народното събрание, което пък да е съставено от три нива – първото да има 99 депутати, а във второто, което ще приема законите, освен 99-те депутати, да участват и всички общински кметове.

Арх. Димитров предлага също имотите на всички министерства да бъдат предоставени на общините, тъй като столицата например притежавала едва 3% от фондовете на държавата, въпреки че е с над 1 милион жители.

От сдружението имат и друга идея – местните общински съвети да се избират от гражданите, тъй като сега съветите не защитавали интересите на хората. Архитектът за пореден път критикува управлението на столицата и посочи, че 61 души общински съветници не могат да представляват толкова голям град.

Сред предложенията са и съдебната власт да бъде заменена от контролна, а териториалната цялост да се гарантира от Европейския съюз.

Димитров се обяви още за създаването на буферна балканска общност в рамките на ЕС, така че в тази част на Европа да постъпват повече евросредства.

Сред останалите предлагани промени са:

– отпадането на основна религия,
– политическите партии да се превърнат в граждански организации,
– преминаването от свободна стопанска инициатива към планово-пазарна икономика,
– при установяване на вреди, причинени от незаконни актове, не държавата, а длъжностните лица и органи да носят отговорност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *