post

Служители на Националната агенция за приходи започват проверки за укриване на доходи от брокерите на имоти.  Причината е, че повечето комисиони за сключени сделки или се укриват от данъчните или се обявяват в много по-малък размер от реалния. Очаква се информацията, която са събрали, да бъде използвана за осветляване на доходите на всички брокери и увеличаване на приходите в хазната, пише в-к “Стандарт”.

Друг сериозен проблем е изповядването на сделките на данъчна оценка, а не върху реалната им пазарна цена. Макар да е в ущърб на бюджета, подобна практика често се приветства от купувачите и продавачите, защото самите те плащат по-малко. Изповядването на сделката върху данъчна оценка обаче може да изиграе много лоша шега най-вече на купувачите. Този ход им спестява средства, като намалява таксата за нотариуса, изповядал сделката, както и налога за прехвърляне на имота. В същото време обаче, ако по една или друга причина сделката бъде развалена, купувачът може да претендира за обезщетение в размер на сумата, вписана в нотариалния акт. Така ако той е платил 100 хил. лв. за апартамент, но в нотариалния акт пише, че е дал 20 хил. лв., при разваляне на сделката може да поиска най-много 20 хил. лв.

Некоректните брокери обикновено работят с по-ниска комисиона от 1-1,5%, обясняват от “Сдружение Брокери на имоти”. Това обаче не означава автоматично по-добри условия за клиентите им. Често заради по-ниската комисионна брокерите надуват изкуствено цената на апартамента или съответния имот. По този начин той става почти непродаваем, а ако все пак някой се излъже да го купи, то плаща много повече, отколкото ако беше дал стандартната комисионна от 3%. Друг проблем, с който често се сблъскват клиентите, е, че комисионата не им спестява ходене по мъките и обикаляне на ред институции за уреждане на документите за сделката. Макар да има възможност с пълномощно брокерът да извади всички необходими документи, най-често работата на посредника, особено този с ниска комисиона, се изчерпва до срещането на купувача и продавача.

Брокери на имоти, които се представят за собственици или пълномощници на продавачи на апартаменти, най-често мамят хазната, казаха от “Сдружение Брокери на имоти”. Най-често те си “присвояват” правото да продават имоти, като вземат обяви, пуснати от частни лица в интернет, и започват да ги разпространяват по различни канали. Когато им се обади клиент и те го заведат при реалния собственик, тези самозвани брокери настояват и двете страни да им платят комисиона, макар че собственикът реално не е търсил техните услуги. Номерът обаче често минава при хора, които нямат опит със сделките с недвижими имоти, твърдят от бранша.

Най-често тези брокери крият доходи, като отказват да сключват комисионни договори и да издават касови бонове или фактури за получените комисиони. Вместо това издават на купувачите ордери или саморъчни разписки в свободен текст, включително върху комисионни договори вместо върху надлежен документ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *