post

Все още има стагнация на пазара на недвижими имоти. Това, че има ръст на сделките и разрешителните за строеж не означава, че можем да говорим за трайно и реално раздвижване в сектора“. Това коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Националното сдружение недвижими имоти Иван Велков.

Според него размразяване ще настъпи едва когато хората се почувстват сигурни в икономическата обстановка в страната и в доходите.

По думите му хората вече са много по-прецизни при сключването на сделки за жилищни имоти, а в последно време новото строителство е отстъпило на по-старите постройки, що се отнася до търсенето. Велков уточни, че ръстът на сделки с недвижимо имущество се е сформирал повече от продажбата на земи и парцели, отколкото от търговията с жилища.

„Специално за последните 3 месеца имаше ръст, в сравнение с 2012 година. Причината е, че  в повечето случаи през лятото хората повече гледат, а сделки се сключват към края на годината. Да, математически има ръст, но на практика какво се крие зад него, тепърва ще трябва да се установи и анализира, защото в сделките на пазара на имоти съществуват и много сделки със земи, парцели. Освен това финансовата година приключва в края на март 2014 г.“, обясни експертът.

Според него секторът на жилищните имоти, този който интересува най-масово хората все още трябва да извърви дълъг път, докато се възстанови в предишните си обеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *