post

Строителният бранш е относително стабилен през последните две-три години. Въпреки че има отпадащи фирми, има и нови, които се появяват. Това каза инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България пред агенция “Фокус”.

„През изминалата година се забелязва леко повишаване от 1% на високото жилищно строителство, което беше най-засегнато от кризата”, счита Глосов.

От бранша разчитат тази година на някои важни промени, сред които приемането на нов Закон за обществените поръчки, съвършено нов Закон за устройство на територията и Закон за строителството или Закон за инвестиционната дейност.

Според Глосов, най-необходим е нов Закон за обществените поръчки, така че да бъдат дадени по-добри възможности на малки и средни фирми да участват в обществените поръчки.

„През последните години близо 80% от строителната продукция се дължи на обществените поръчки, а от тези 80%, пък 90% са европейски пари” казва председателят на КСБ. Затова толкова е важно Законът за обществените поръчки да бъде добре направен, да дава яснота и прозрачност при поръчките и по-голям достъп на български строителни малки и средни фирми.

Инж. Светослав Глосов добави, че най-вероятно български фирми ще участват в строителството на проекта „Южен поток” и това е едно от нещата, на които разчита българския строителен бизнес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *