post

Въпреки лекото отстъпление в цените на наемите напоследък, Хонконг остава най-скъпият град за наемане на тристаен апартамент в света. Това показва класация на консултантската компания в сферата на човешките ресурси ECA International, цитирана от Profit.bg.

Средният наем на необзаведен апартамент с три спални в търсен район е 11 440 долара на месец, което е с 1% по-малко в сравнение с миналата година, но пък е два пъти повече в сравнение със Сингапур, където сходен апартамент би струвал около 5 630 долара на месец. Предвид голямата гъстота на населението и ограниченото предлагане на имоти, средният наем в Хонконг отдавна е доста по-висок в сравнение с останалите градове в челото на класацията. След Хонгонг се нареждат Москва, Каракас, Ню Йорк и Лондон.

За проучването са разгледани цените в 180 града по света. Азиатските градове доминират в челната десетка на класацията. Четири азиатски града попадат там, като след лидера Хонконг – на седмо, осмо и девето място – се нареждат Токио Сингапур и Шанхай, респективно.

В Токио наемите са нараснали приблизително с 6% в последните 12 месеца в местна валута, след като доверието в имотния пазар се е завърнало заедно с подобряването на състоянието на икономиката. По-евтината йена обаче означава, че цената за наемането на апартамент с три спални всъщност е паднала с около 15%, изчислена в щатски долари, според ECA. В Азия средният наем на апартамент с три спални е 3 600 долара, което е над средното световно ниво от малко над 3 000 долара.

Москва е най-скъпият град в Европа за наемане на жилище, което се дължи на ограниченото предлагане. В Европа след руската столица се нареждат Лондон, Цюрих (12) и Женева (14).

В същото време столицата на Венецуела Каракас може да се похвали с най-скъпите имоти за наемане в Северна и Южна Америка и третите най-скъпи в световен мащаб. Наемите в местна валута са скочили с близо 50% в последната година, тъй като новите строителни проекти не могат да задоволят търсенето, според ECA. Обезценяването на боливара обаче означава, че това увеличение се свива до едва 1%, ако цената бъде конвертирана в долари.

Най-скъпят град за наемане на жилище в Африка е Лагос, въпреки че наемите там са паднали с близо 6% заради по-голямото предлагане на жилищни имоти на пазара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *