post

Има възможност български компании с доказан авторитет и опит да участват в програмата за строителство на Казахстан, като осигурят инженеринг, проектиране, дизайн и строителство в сферата на жилищното строителство, индустрията, водоснабдяването и канализацията. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която откри третата сесия на Междуправителствената Българо-Казахстанка комисия за икономическо сътрудничество, която започна днес в София. Делегацията от Казахстан е водена от зам.-министърът на регионалното развитие Кайрат Абсаттаров.

Коментирана бе и възможността България да увеличи износа си за Казахстан на редица стоки и услуги. Министър Терзиева коментира и възможността за развитие на туризма, чрез откриване на директни въздушни връзки между София, Варна, Бургас и Астана, Алмати, Атърау или Актау.

Паралелно със сесията на Междуправителствената комисия се проведе и работна среща на тема „Насърчаване на икономическото сътрудничество между България и Казахстан“ – съвместна инициатива на Министерството на регионалното развитие и Българската търговско-промишлена палата. В рамките на този форум представители на българския бизнес проведоха разговори за потенциални партньорства.

По време на срещата министър Терзиева посочи, че България, притежава редица предимства като бизнес дестинация, а именно макроикономическа и финансова стабилност, най-ниски данъци в Европейския съюз, квалифицирана работна ръка и най-ниски оперативни разходи за правене на бизнес в Европа.

Тя увери казахстанската страна, че българското правителство е готово да подкрепи всички взаимноизгодни българо-казахстански проекти и бизнес инициативи, които ще доведат до насърчаване на двустранните търговско-икономически отношения.

Министър Терзиева изрази увереност, че разговорите между двете делегации, по време на заседанията на Междуправителствената комисия и в рамките на бизнес-срещата ще бъдат ползотворни и ще допринесат за активизиране и задълбочаване на отношенията между двете държави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *