post

Общата стойност на световната недвижимост в момента възлиза на около 180 трилиона долара, като близо 72% от тези имоти съставляват жилищни сгради. Общата стойност на инвестиционните обекти е 70 трилиона долара, от които 20 трилиона долара са търговски обекти. Това сочи съвместно изследване на международната фирма за недвижими имоти Savills и световната агенция Wealth-X, пише insmarket.

Около 3% от общата стойност на цялата световна недвижимост, или 5,3 трилиона долара принадлежи на UHNWI (Ultra High Net Worth Individuals) – най-богатите хора в света, чийто частен капитал превишава 30 милиона долара. Любопитното е, е общият брой на най-обезпечените в света хора е едва 0,003% от населението на планетата.

Най-голям дял в цялата собственост на UHNWI- примерно, около 80 на сто от цялата недвиживост (4,2 трилиона долара), се пада на най-богатите хора от Европа и Азия. По данни на Savills, европейците пазят в недвижимост 31%, а азиатците – 27% от капитала си.

Най-големият в света източник на частни международни инвестиции в недвижимост в сегмента UHNWI е Германия – 17,82 хил. души сред най-богатите в страната притежават собственост за 945 милиарда долара. Второто място заема Япония (621 милиарда долара, 14,27 хиляди от най-богатите в държавата), а третото се пада на САЩ (530,8 милиарда долара и 70,485 хил. от най-богатите американци).

Средната възраст на мегабогаташите е 50,5 години. 5% от тях са жени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *