post

Новостроящия се метроучастък от бул. “Цариградско шосе” до Летище София вече е изпълнен над 60 процента. Това констатира кметът На София Йорданка Фандъкова, която инспектира днес работата по обекта.

По думите й трасето ще бъде напълно готово след година. Новата метроотсечка ще е с дължина от 5 км и ще има четири метростанции. Строителството й ще струва 136 млн. лв., като по-голямата част от финансирането е осигурено по оперативна програма “Транспорт”.

Строителството на трасето е разделено на три участъка. Първият с дължина от 2 километра се изгражда тунелно след бул.”Цариградско шосе” и преминава в открито трасе 200 метра преди метростанция, разположена между бул. ”Проф.Цветан Лазаров” и ул. ”Кап.Димитър Списаревски”. Изпълнител е “Станилов – Метропроект” на цена от 23.5 млн. лв. без ДДС.

Вторият участък от 3 километра се строи по открит способ. Трасето минава под пътното платно на бул.”Кръстю Пастухов” от ул.”Капитан Димитър Списаревски” до бул.”Искърско шосе”. Метростанцията ще бъде разположена под кръстовището на булевардите ”Кръстю Пастуховм” и “Искърско шосе”. По проекта е предвидена малка жп гара на линията София – Пловдив. Изпълнител на обекта е обединение “Метро Дружба”, в което влизат “Трейс груп холд”, “Мостконсулт” и “Ар Джи Би” срещу 63.6 млн. лв.

Последният участък от ул.”Поручик Неделчо Бонев” до летище “София” е с дължина 2 км и ще има две открити метростанции. Станцията при летището е с входове, разположени непосредствено до входа на пътническия терминал на новото летище. Изпълнител е консорциум “Метро Сифер”, в което влизат пловдивската “Сиенит” и “Архитекти Серафимови”. Стойността на обекта е 48.95 млн. лв. без ДДС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *