post

Индустриалните и логистичните компании са изправени пред недостиг на завършени проекти. Поради това в следващите тримесечия се очаква основните сделки да бъдат покупки на земя за сгради за собствено ползване или строителство по поръчка на база предварителен договор с наемател. Това показва прочуване на консултантската компания Forton.

„Вече видяхме подобни примери с NexansAutoelectric в проекта на Bulgarian Property Developments в Плевен. През първото тримесечие Trisa придоби земя за собствена сграда в Индустриален парк „София-Изток“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ във Forton. „От началото на 2014 г. виждаме по-силен първоначален интерес както от производители, така и от логистични компании, но опциите, които можем да им предложим, остават все така ограничени.“

При липсата на ново предлагане се очаква наемите да останат стабилни на ниво 3.5 евро на квадратен метър месечно за първокачествени индустриани и логистични площи в София и Софийска област. „Повечето проекти, които в момента се обсъждат, очакват своя ключов клиент, след което ще могат да предложат и площи свободно на пазара. Пазарът ще остане съсредоточен върху built-to-suit (буквално – строителство по мярка) модела в следващите две до четири тримесечия“, прогнозира Владимир Гюрджиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *