post

Като добра инвестиция министър-председателят Пламен Орешарски определи комплекса за преработка на тежки отпадъци в “Лукойл Нефтохим” Бургас. Проектът за неговото изграждане беше основна тема на разговора на премиера с президента на “Лукойл” Вагит Алекперов в Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът Орешарски е приветствал разширяването на дейността на “Лукойл” в България. Общата стойност на инвестицията за осъществяване на първия етап от проекта – изграждане на основна инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации, възлиза общо на 1,5 милиарда долара, като се предвижда строителството да приключи в срок от 36 месеца.

В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2 000 души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 000.

Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми-подизпълнители. Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност. В света има само 6 страни с подобни действащи инсталации – Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.

По време на разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с президента на ОАО Лукойл беше обсъдена нормализацията на бизнес климата в България, както и мерките на кабинета за насърчаване на инвестициите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *