post

Браншовите организации в строителството остро разкритикуваха проекта за изграждането на 15-километров тунел през Кресненското дефиле по магистрала “Струма”.

Строителството му е нецелесъобразно, нереалистично и икономически необосновано, отсекоха експертите. Според тях няма българска фирма, която да може да построи съоръжението, а в Европа само 2-3 компании имат опит с такива тунели.

Строителите смятат, че в случая трябва да се използва идейния проект на италианската компания SPEA от 2001 година, който предлага разширяване на съществуващото трасе и изграждане на виадукти и мостове за преодоляване на планинския терен. Този вариант би могъл да се реализира само за пет години, изчислиха специалистите.

В бранша коментират, че проектът за изграждането на тунела е изключително скъп – 1,1 млрд.лева с тенденция да достигне 1,5 млрд. лева. Според експертите той ще се строи близо 10 години, а поддръжката му ще струва годишно на бюджета около 50 млн. лева, което няма да бъде оправдано от гледна точка на очаквания трафик. Освен това тунелът ще се строи в силно сеизмична зона и може да се превърне в потенциална цел на терористи, смятат браншовици.

С доводите им обаче не са съгласни еколозите, които са на мнение, че тунелът е най-подходящият вариант за опазването на природата при Кресненското дефиле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *