post

На пазара на жилища се заблязва активност. Това коментираха брокери от „ЕРА България” по време на свободната обиколката на недвижими имоти. Доказателството, за което е фактът, че за последните 6 месеца времето за продажба на един имот в София е спаднало от 93 дни на 69. Средната продажна цена в столицата е 53 000 евро.

Купувачите имат все по-високи изискванията по отношение на качеството на строителството, разположението, локацията и други специфични условия, като инфраструктура или близост до спирки на метрото. „Повечето клиенти предпочитат предварително да разполагат с 50% от продажната цена на имота, за остатъка разчитат на банков кредит. Над половината от потенциалните купувачи отговарят на критериите за кредитиране и имат реални очаквания по отношение на изискваните от банките”, сподели Теодора Димитрова, управител на „ЕРА България”.

Наблюденията на експертите на компанията показват, че продължава тенденцията хората да купуват жилищен имот, защото възнамеряват да живеят в него. Случаите, в които целта е препродажба или инвестиция са по-редки.

На открития семинар в София управителят на „ЕРА София Тренд” Антон Андонов сподели, че наблюденията им над пазара сочат, че има разнопосочно търсене по отношение на ново или старо строителство. Купувачите държат най-вече на удобството и комфорта, спрямо средствата, с които разполагат. Все по-голям е делът на клиентите, които предпочитат жилища, в близост до които има локални пътни артерии и спирки на градския транспорт, както и метро. „От известно време, един от най-предпочитаните райони в столицата е квартал Младост. С изграждането на метрото и с разположения в тази част на столицата „Бизнес парк София”, жилищният комплекс определено е предпочитано място за живеене”, каза Антон Андонов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *