post

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри официално обновения парк „Юнак” на Сливен, реновиран с 4,6 млн. лв. от Оперативна програма „Регионално развитие”. В своето изказване министърът подчерта, че паркът променя градската среда на Сливен. Осигурява прекрасни условия за игра на децата и за отдих на възрастните, каза министърът.

Терзиева се запозна на място със състоянието на незавършената пречиствателна станция за питейни води на град Сливен. Тя съобщи, че за рестартиране строителството на пречиствателната станция в бюджета на Министерството на регионалното развитие са предвидени 1,4 млн. лв.

В Сливен Терзиева преряза символично и лентата на новоизградения Център за настаняване на деца от семеен тип. В изпълнение на проекта за над 2 млн.лв., осигурени от ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., на територията на града са изградени общо три центъра, където могат да бъдат настанени 42 деца. Министър Терзиева информира, че инвестициите по оперативната програма в област Сливен са за близо 36 млн. лв., като в момента се изпълняват 9 проекта за 19 млн.лв.

Министър Терзиева коментира още, че държавата продължава строителството на големите пътни проекти, но за разлика от последните четири години вече се работи и за подобряване състоянието на малките пътища.

„За последните шест месеца съм постоянно на посещения в регионите. В северна България, няколко пъти, вече имах възможността да кажа, доста ясно с факти и примери, че ние никога не сме спирали да работим по АМ „Хемус”, подчерта Терзиева. Тя обясни, че вече е представено трасето на магистралата пред обществеността в Плевен, а преди това на Консултативния съвет към МРР. „Целта ни е догодина по това време да имаме окончателен проект на магистралата от Ябланица до Велико Търново и да започнем поетапно строителството”, посочи регионалния министър.
Терзиева бе категорична, че без готови проекти, без проведени отчуждителни процедури, без Оценка на въздействието върху околната среда няма как да започне строителство на магистралата. „Всеки, който твърди, че днес може да е започнал да строи абсолютно лъже. Ако някои днес искаше да строи магистралата, да я беше проектирал досега, не е имало пречка”, заяви Терзиева.
Министърът съобщи още, че се работи по подготовката на изграждането на четирилентов път между Слънчев бряг и Бургас, като финансирането е заложено по проект „Транзитни пътища VІ“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *