post

Властите в Дубай съобщиха, че започват строителството на нов квартал, чието изграждане и експлоатация ще бъде съобразено с всички принципи на устойчивото развитие.

Той ще се нарича Desert Rose и ще има формата на пустинно цвете. Ще бъде изграден в пустинята близо до магистрала и до районите Al Ruwaya и Al Aweer.

В новия квартал ще се използват екологично чисти технологии и възобновяеми енергийни източници, а за удобство на жителите ще има линия на метрото.

“Градоустройственият план във формата на пустинна роза се превърна не само в символ на устойчивото развитие, но и в грижа за екосистемата”, обясни Хюсеин Насър Лута, генерален директор на местната община. “Тук ще бъдат съблюдавани всички аспекти на икономическото, социалното, културното и екологичното развитие, основани на възобновяеми енергийни източници” – допълни той.

Новата зона ще бъде свързана с метрополитния град чрез безпилотна автоматична линия. В квартала ще има пешеходна зона, която ще се охлажда чрез климатици.

Около жилищните единици ще се оформи зелен пояс, който ще донесе екологични и икономически ползи, защото може да се използва за земеделски цели. В селището ще функционират модерни иновативни системи за пречистване на водите и за рециклиране, които ще използват енергия от възобновяеми източници.

Проектът е одобрен от Негово Височество Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и премиер на ОАЕ и владетел на Дубай.

Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *