post

 

Държавата може да изгуби 514 млн. лв. заради седем рискови проекта по програма „Регионално развитие“. Най-значим е този за Северната тангента на софийското Околовръстно, който е за 234 млн. лв., като забавянето му датира от времето на управлението на ГЕРБ. Строителството се бави заради подадени в съда жалби на хора, чиито земи се отчуждават за изграждането на трасето. Собствениците били недоволни от размера на обезщетенията. Това става ясно от доклад на строителния министър Десислава Терзиева до парламентарната комисия по европейските фондове, пише “Труд”.

Сред проблемните проекти е и този за т. нар. български Лувър (27,2) по идея на бившия културен министър от правителството на ГЕРБ Вежди Рашидов. Проектът бе спрян от сегашния културен министър Петър Стоянович миналата есен, за да се преработи. От доклада става ясно, че за допълнителните дейности още не е обявен търг.

Рискови са и проектите за интегриран градски транспорт във Варна (114 млн. лв.) и София (98 млн. лв.). При тях има натрупани във времето закъснения и ако някой обжалва последните обществени поръчки, проектите няма да се изпълнят навреме, пише в доклада.

Пред провал е и проекта за стъклен купол на археологическите разкопки между Министерския съвет и президентството, както и за разширяване на две болници.

Според доклада на Терзиева отговорни за забавянията са здравното и културното министерство, както и пътната агенция, и общините във Варна и София, информира още изданието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *