post

Амбицията ни е до края на годината да стартират реалните дейности, свързани със строителството на Трети и Четвърти етап – изграждането на довеждащата връзка до самия тунел под Шипка. Това заяви на пресконференция областният управител на Габрово Николай Григоров относно напредъка по Оперативна програма “Транспорт” на строителните дейности по обхода на Габрово, с тунел под връх Шипка, предаде gabrovonews.bg.

Николай Григоров поясни, че третият, четвъртият и петият етап са изцяло ново строителство. Третият етап, с дължина от 5 км., е от пътното кръстовище с път III-4404, с. Чехлевци до пътен възел „Дядо Дянко“ в Габрово. Четвъртият етап – 4,1 км., е от п. в. „Дядо Дянко“ до кв. „Радецки“ и предвижда построяването и на етапна връзка на обходния път на Габрово с Шипченския проход – 3,1 км.

В петия етап е изграждането на участък от 10,5 км, включващ и тунела под Шипка с дължина около 3,2 км. Николай Григоров подчерта, че Тунелът под връх Шипка (3,22 км) е предвиден за изграждане в периода 2014-2020 г.

Вече е избран изпълнител за изработката на идейния проект за самото тунелно съоръжение, като вероятно още в рамките на месец юни ще бъде сключен договор с класирания на първо място проектант. От казаното от него стана ясно, че още от този месец ще започнат отчуждителните процедури по Третия и Четвъртия етап.

Западният обходен път на Габрово, с тунел под Шипка са водещ приоритет на ОП “Транспорт” и има изключително благоприятни обстоятелства за максимално бързото реализиране на цялостния проект. Намерението и твърдото желание на правителството е проектът да бъде реализиран с европейски средства, с национално съфинансиране, още преди края на следващия планов период, т.е. до 2020 година”, каза още Григоров.

По отношение на финансирането от Агенция “Пътна инфраструктура”, бенефициент по ОП “Транспорт”, основен изпълните на проекта, документите, за апликационната форма, която трябва да бъде внесена в Брюксел, са внесени в Министерството на Транспорта.

Нормативните документ, свързани с оперативната програма за следващия планов период 2014 – 2020 са изготвени и приети от Правителството. Очакванията са също до края на месеца да бъдат внесени за одобрение от ЕК, като най-вероятно през тази есен ще бъде одобрена самата оперативна програма и средствата за реализирането на проектите по нея.

Обходният път на Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *