post

Въпреки бедността, българите са сред европейците, които купуват жилище със сравнително малко финансови усилия. Международно изследване сравнява финансовите усилия, необходими за купуването на жилище в Европа. За жилище от 70 квадратни метра датчаните работят 2 години и 1 месец. Във Великобритания, Италия и Франция, например, европейците трябва да работят 8-9 години, съобщава bTV.

Българите инвестираме заплатите за 5 години. Не трябва да забравяме обаче, че тези данни са условни. Цените на жилищата са различни, както и заплатите по местоживеене и сектори. Усилието би било по-малко за специалистите по комуникация и по-голямо за служителите в администрацията.

Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенцията за недвижими имоти обяснява, че клиентите все повече предпочитат да купят напълно обзаведено жилище. „Премина времето, в което се търсеха жилища, в които трябваше допълнително да инвестираш. Хората искат да дойдат, всичко да им е готово и по пантофи да влязат”.

Изчисленията на брокерите показват, че от 2000 година до сега в момента жилище може да се купи с най-малко заплати. Преди кризата са били необходими заплатите за 10-12 години, а сега – за 5-6. „Места, където цените на имотите са сравнително ниски, а заплатите са по-високи, са най-изгодните места – нещо от рода на Козлодуй, Севлиево”, допълва Богданов. Въпреки че лятото се счита за отпускарски сезон, брокерите очакват сделки и през следващите месеци. Причината е, че много хора използват лятната почивка, за да вземат решение за важната стъпка. Гурбетчиите също използват посещението на роднините за покупка на жилище в България. Това е тенденция от последните години, която се очаква да продължи и това лято.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *