post

Експерти представиха четири възможни участъка за строителството на трети мост над река Дунав. Потенциалните места са Силистра-Калараш, Русе-Гюргево, Никопол-Турну Мъгуреле и Оряхово-Бекет. Окончателното решение ще бъде взето до края на юли.

Вариантите бяха представени на работна среща, в която са участвали областните управители на Плевен, Силистра и Русе, кметовете на Никопол, Турну Мъгуреле, Бекет, Гюргево, представители на област Телеорман и експерти. Събитието е организирано по проект “Обща стратегия за пространствено развитие на трансграничния район Румъния-България”, предаде БТА.

При оценката на вариантите ще се вземе предвид връзката с европейските и регионални транспортни коридори, социалния и икономическия ефект от бъдещото съоръжение, въздействието върху околната среда, потенциалната цена и техническите параметри.

По време на срещата са представени предимствата на варианта за мост при Никопол. По думите на областния управител на Плевен Илиян Йончев това е най-пряката връзка между столиците София и Букурещ. Мястото се намира и на сравнително равно отстояние между съществуващите два моста.

Ако градът бъде избран, има възможност за връзка с бъдещия нов участък на автомагистрала “Хемус”. По думите на Йончев това ще окаже положителен ефект върху един от най-бедните региони на страната. Връзката би била и най-прекият път от Гърция до Прибалтика.

На следваща среща експерти ще определят само по един вариант за четирите основни участъка. До края на юли ще бъде взето окончателното решение за мястото на третия мост над река Дунав

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *