post

Дъщерна компания на базирания в Лондон фонд Revetas Capital е новият собственик на първият мол в България – City Center Sofia. Сделката е вписана в Търговския регистър в средата на юни, като минава не през продажба на актива, а през смяна на едноличния акционер в дружеството собственик “Аурига”, пише Капитал.

С тази продажба собствеността в City Center Sofia се сменя за трети път, а продавачът – американският фонд Heitman, окончателно излиза от имотните си инвестиции в България. Зад сделката стоят натрупани финансови проблеми – приходите на търговския център падат, собственикът успява само частично да обслужва кредита за покупката му въпреки разсрочването от Уникредит банк Аустрия, а купувач се търси от години. Така сделката може да се разглежда като придобиване на проблемен актив, какъвто е фокусът на Revetas Capital, най-вероятно само срещу план за изчистване на задълженията.

За момента не са ясни детайли около сделката, включително цената и доходността за инвеститора. Според Търговския регистър купувач е регистрираното в Люксембург дружество Loren S.а.r.l., което е притежавано също от учредена в княжеството компания – Revetas Holding.

Сменен е и бордът на директорите на “Аурига”, като в него вече влиза директорът на консултантската компания по корпоративно управление Trinity Corporate Services Филип Уелш и екип от още двама мениджъри. Уелш има опит в одита, консултантския бизнес и недвижимите имоти.

City Center Sofia бе завършен през 2006 г., като още тогава бе продаден на фонда Equest Balkan Properties за 94 млн. евро. Като първоначален инвеститор в търговския център се сочи Румен Гайтански-Вълка чрез компанията “Стройтаун” (впоследствие преименувана на “Аурига”). Преди шест години Heitman European Property Partners III плати за мола 101.5 млн. евро.

В момента коментираната в имотните среди цена е много по-ниска. Според представители на консултантския бизнес тя вероятно включва само изчистване на задълженията на “Аурига” към Уникредит банк Аустрия по подписания в края на 2008 г. договор за заем от 64 млн. евро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *