post

Стабилен имотен пазар и положителни сигнали регистрира първата половина на 2014 г., като най-активен сегмент за страната остана офисният. С нови 46 100 кв.м. нараснаха чистите усвоени офис площи клас А и Б само за първото шестмесечие на годината, което представлява 14 % увеличение на този показател. Това показват най-новите доклади на консултантската компания за имоти Colliers.

Двигател на търсенето в офис сегмента продължи да бъде аутсорсинг секторът, на който се дължат 26% от отдадените офис площи за 2013 г. в България. През първите шест месеца на 2014, аутсорсинг индустрията беше първенец по дял усвоени площи в София. Тенденция в развитието е постепеното изместване фокуса на активно търсещите аутсорсинг оператори в страната към локации извън София, коментират експерти. Повишен е интересът на компаниите към големите областни центрове, в т.ч. Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново. Нарастващата конкуренция при подбора, привличането и задържането на квалифицирани кадри в София, съпроводени с намаляването на свободните площи в клас А сгради стават предпоставка компаниите да обърнат поглед към градове, които могат да предложат достъп до допълнителни възможности при приемливи условия в тези сфери.

Устойчивата тенденция на бързо усвояване на проектите клас А даде възможност на част от наемодателите да увеличат офертните си наемни нива с около 8%, достигайки нива от 13 евро на кв.м. Очаква се до края на годината обемът на усвоените офис площи в София да достигне стойности, съпоставими с тези от 2013 г.

В сегмента на търговски площи в България качественият продукт се усвоява добре от пазара, а резултатите на търговците осигуряват база за разумна експанзия. Търговските центрове в столицата, вече установени като успешни концепции, продължават да регистрират заетост над 97%, а новооткритите проекти – над 85%. Най-мащабният проект, който предстои да бъде открит в столицата – Sofia Ring Mall, вече регистрира нива на заетост от над 80% и търговски микс от водещи модни марки, някои от които ще стъпят за първи път на българския пазар. Проектът ще предложи нови концепции и в сферата на забавленията – повече от 17% от отдаваемата му площ ще бъде реализирана като развлекателни формати за всички възрасти.

Положителни очаквания на търговците за увеличение на продажбите на дребно показа най-новото проучване на Colliers. 81% от компаниите, участвали в изследването, имат намерение да открият нови обекти през 2014 г. Интересна тенденция е завишеният интерес към локации извън София.

Сегментът на специализираните търговски формати от типа „биг бокс“ регистрира раздвижване, след като два от големите международни оператори смениха собствениците си, което се очаква да доведе до преструктуриране и оптимизация на активните търговски вериги и преразпределяне на пазарните дялове. През първото полугодие сегментът на търговските паркове също беше активен. В Ритейл Парк Уест (Пловдив) през месец май отвори врати Кaufland. Carrefour влезе като ключов наемател в Ритейл Парк Пловдив. В Ритейл Парк Варна към Praktiker се присъедини и Decathlon, който отвори първия си обект извън столицата и трети за страната.

Въпреки че Главната търговска улица регистрира сравнително ниска активност по отношение на усвоените свободни площи за периода, тя възвръща значимостта си за търговците като стратегическо място за присъствие, не само в София, но и в останалите градове на страната.

Индустриалните и логистични площи в София се увеличиха с 2% през първата половина на 2014 г. и достигнаха 737,300 кв.м. Това е най-ниският ръст на предлагането в сегмента от последните 5 години. Лекото увеличение не се дължи на реализирани нови логистични проекти, а е резултат от освобождаването и предлагането на пазара на площи, използвани до момента от техните собственици.

През тази година пазарът на жилищни площи в средния и висок клас преминава към фаза на развитие и планиране на нови проекти. Наличният продукт в този сегмент се абсорбира от пазара. Очакванията са за възобновяване на инвестиционната активност в София и старт на реализацията на нови проекта още в рамките на годината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *