post

Общо 2475 жилища на длъжници на цени от 10 000 лева са пуснати на търг от частни съдебни изпълнители, сочат данни на Камарата на частните съдебни изпълнители, цитирани от в. “Репортер”.

До пускане на имот за продажба се стига в случаите, когато няма възможност за удържане на дължимата сума от заплата или от запорирани банкови сметки. По правило първоначалната цена на тези жилища трябва да се равнява на минимум 75% от пазарната им оценка.

В случай че апартаментът не си намери купувач по време на първия аукцион, неговата стойност се намалява с 20 на сто и така продължава, докато бъде продаден. Правилото е, че цената на имота се определя от този, който го предлага, като обикновено това е банката, в която той е бил ипотекиран.

Най-често жилището се продава на по-малка стойност от тази на ипотеката. По този начин предишният собственик го губи, но в същото време остава длъжник на финансовата институция, докато не покрие всичките си задължения към нея.

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са събрали от длъжници 1,2 млрд. лв., а от създаването на частното съдебно изпълнение до сега сумата е достигнала над 4,4 млрд. лв. За осем години са образувани 1 млн. дела, а са приключени 280 000 дела, показва годишният отчет на Камарата за 2013 г.

Според изчисленията най-сериозен дял има междуфирмената задлъжнялост. След нея са неизплатените дългове за кредити и парно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *