post

Интересът към двустайни жилища у нас се запазва, показва анализ на компанията „ЕРА България“. Българинът най-често купува двустайно жилище за средна цена от 39 000 евро. По данни на компанията 41% от продажбите за този период са на двустайни жилища.

Отчетите за първото полугодие сочат, че тристайните апартаменти в София струват 96 000 евро за 116 кв. м в района на „Младост 1“, 44 167 евро за 96.86 кв. м в центъра на столицата и 29 750 евро за 79.53 кв. м. в района на „Овча купел 1“.

Същевременно жилищата се продават почти два пъти по-бързо. Към месец юни времето за продажба отнема средно 66 дни за градовете София, Варна и Бургас при 120 дни през 2013 г. Тези резултати на „ЕРА България“ подкрепят прогнозите на специалистите на компанията от началото на 2014 г., че първото полугодие ще е най-подходящото време за покупка на жилище, пише Profit.bg.

По данни на „ЕРА България“ през първите шест месеца на 2014 г. в градовете Варна и Бургас има 35% по-малко вложения на руски граждани в недвижими имоти, в сравнение със същия период на миналата година. „Причините за подобно развитие са комплексни. Но най-важната от тях е геополитическата криза в региона Украйна-Русия. Тя неизбежно дава отражение върху интереса към покупка на втори дом“, отбелязва Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България“.

Въпреки това, от изнесените резултати става ясно, че продължава тенденцията за увеличаване броя на продажбите. „ЕРА България“ отчита ръст от 64% в продадените имоти за първо полугодие на 2014 г., сравнено със същия период на 2013 г. Повишен е интересът към покупка на жилища в София през месец юни.

Според специалистите това се дължи на политическата обстановка и на банковата криза. Очаква се този тренд да продължи и през следващите месеци. На европейско ниво е налице слабо възстановяване на пазара на недвижими имоти през 2014 г., но с леки променливи, сочи статистиката на „ЕРА Европа“. Положително влияние оказват и все още запазващите се ниски ипотечни кредити.

Очакванията до края на годината са цените на жилищата в големите столици на Европа да се запазят по-устойчиви, отколкото в селските райони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *