post

Строежът на софийския Лас Вегас край Равно поле ще започне в скоро време. Идната седмица инвестиционно намерение за покупка на 300 дка общинска земя в този район ще подадат бизнесмени от Хонгконг в община Елин Пелин. По думите на кмета на града Галя Георгиева интересът е към терени между Мусачево и Равно поле в близост до голф игрището, пише в-к „Преса“.

Проектът „Света София“ ще представлява ваканционно-развлекателен комплекс в стил Лас Вегас. Ще има хотели и казина, ще бъде изграден огромен аквапарк. Миналата седмица компанията „България дивелопмънт холдингс“ получи държавна подкрепа за осъществяването на проекта. Очаква се благодарение на него да бъдат открити 1850 нови работни места. Инвестицията се равнява на 1,63 млрд. лв.

„Имахме среща с инвеститорите миналата седмица, малко след като получиха сертификат за подкрепа от държавата. Обсъждахме какви стъпки трябва да се предприемат, за да стартира процедурата“, обясни Галя Георгиева.

Вложението в „Света София“ се смята като приоритетна инвестиция, тъй като то е над 100 млн. лв. и осигурява заетост на поне 200 души. В тези случаи предприемачите имат право да закупят държавна и общинска земя на цени под пазарните, но не по-ниски от данъчната оценка. Така инвеститорите от Хонгконг да могат да се сдобият със земята без търг или конкурс.

„Цената ще бъде под пазарната, но няма да бъде на данъчна оценка, защото общинският съвет няма да се съгласи. Инвеститорът трябва да бъде спокоен, че парите, които ще получим, ще бъдат вложени за подобряване на инфраструктурата в общината, от което ще спечелят всички“, коментира кметът на община Елин Пелин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *