post

Най-вероятният нов собственик на петзвездния столичен хотел “Кемпински-Зографски” е Ветко Арабадживе. Бизнесменът, обствениците на “Химимпорт”, както и ливански предприемачи са тримата кандидати, които се борят за правото да придобият емблематичният хотел.

Според информация ба в. “Преса” Комисията за защита на конкуренцията е разрешила близкото до него дружество “Виктория ВМ” да придобие хотела. Очаква се сделката да бъде около 50 милиона евро.

“Виктория груп ВМ” е собственост на офшорката “Лавана тур” от Сейшелските острови. От документите, подадени в комисията, става ясно, че фирмата в е една икономическа група с “Виктория туристик” – дружеството, което управлява хотелите на Ветко Арабаджиев по Черноморието, в Пловдив и Пампорово. В управата на “Виктория груп ВМ” са и двете дъщери на Арабаджиев – Златомира Арабаджиева и Александра Стайкова.

В момента собственици на Японския хотел са наследниците на покойния предприемач Иван Зографски. Това са Кирил Зографски, Ирина Зографски-Иванов, Илия Зографски и Надя Брюкелман. Наследниците са подписали само протокол за намерения с “Виктория туристик”, личи от подадените документи в КЗК. Договор за покупко-продажба все още не е сключен.

“Кемпински-Зографски” е най-големият петзвезден хотел в София с капацитет от 422 стаи. Приходите му за 2013 година са 12,06 млн. лева, което е спад с 9% спрямо предходната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *