post

До началото на следващата седмица ще бъде структуриран енергийният борд. Това обяви на среща с представители на КТ „Подкрепа“ и КНСБ вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. На нея присъства и министърът на икономиката  и енергетиката Васил Щонов.

По време на разговорите бяха обсъдени проблемите в сектор „Енергетика“, кризата със затварянето на КТБ, липсата на финансиране за строителството на участъци от АМ „Хемус“ и състоянието на „Напоителни системи“.

Вицепремиерът подчерта, че основната задача на енергийния борд е да намери и предложи решения, за стабилизиране на сектора, който е пред колапс, заради натрупани дисбаланси , следствие от неефективни решения, взети под политически натиск.

Бордът  ще е работещ, експертен орган, в който ще влязат представители на всички заинтересовани страни.  „Той трябва да предприеме първите най-важни стъпки, с които да спасим сектора, тъй като е реална опасността още през октомври системата да колабира“, заяви министър Захариева и допълни, че всеки месец НЕК губи по 50 млн.лв., заради което не се разплаща с компаниите, от което страдат всички.

Вицепремиерът разпореди пълна проверка на НЕК за извършените плащания, защото има информация, че въпреки кризата някои дружества са получавали пари от държавата редовно, а други не. „Ще дадем максимална прозрачност, на кого плаща НЕК и по какви критерии“, категорична бе Захариева.

„Безспорен наш приоритет е диалогът и прозрачното управление, затова трябва да бъде показана пълната картина в сектор „Енергетика“, така както преди година в служебното правителство за пръв път показахме какво се случва с парите в сектора“, изтъкна Захариева и добави, че това също ще е сред приоритетите на енергийния борд.  Вицепремиерът добави също, че енергийният борд ще подготви промени в закона за енергетиката, които да позволят ДКЕВР да се превърне от политически в експертен орган, за да се регулират професионално и ефективно енергийния и водния сектор.

Захариева бе категорична, че държавата трябва да е предвидима и стабилна, защото това е най-важният сигнал за спокойствие на бизнеса и привличането на външни инвестиции.

От КНСБ настояха и за решение на проблема с фирма „Автомагистрали Черно море“, която строи участък от АМ „Хемус“, но заради липсата на ритмично заплащане има напрежение сред работниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *