post

Ще направим всичко възможно да приключим работата по пътния надлез в Димитровград до края на октомври тази година, за да облекчим трафика в града. Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова изиска да бъде изготвена ревизирана работна програма за по-бързото завършване на обекта. Това стана по време на инспекцията на проекта за модернизация на жп линията Първомай – Свиленград. Тя констатира, че половината от дейностите по проекта вече са завършени.

„Сред проблемите на проекта са забавени разрешителни за строителство по някои от обектите. Вече съм провела среща с колегите от Министерството на регионалното развитие и разрешителните ще бъдат издадени в кратки срокове“, съобщи министър Ангелкова. По думите й няма опасност от загуба на средства по Оперативна програма „Транспорт“ до края на 2014 г., но трябва да бъде ускорена работата по проектите, за да приключат до края на 2015 г.

В отговор на журналистически въпрос министър Николина Ангелкова обяви, че основен приоритет е продължаване на преговорите с кредиторите на БДЖ и получаването на нотификация от Европейската комисия за отпускане на държавна помощ на дружеството.

Министър Ангелкова инспектира дейностите по най-голямата жп гара Димитровград, включена в обхвата на проекта Първомай – Свиленград. В ход е ремонт на приемното здание и изграждането на пешеходни надлези. Гарата е разделена на два строителни етапа – северен и южен. Работата по първия е достигнала 80% изпълнение и три коловоза са въведени в експлоатация. Очаква се в началото на следващата година гарата да бъде напълно завършена. Обектът е част от позиция 1 Димитровград – Харманли, строителството на която възлиза на над 142 млн. лв. без ДДС (с 10% непредвидени разходи). Физическото изпълнение се оценява на около 60%. Между Димитровград и жп гара Нова надежда има изградена и пусната в експлоатация близо 3.5 км жп линия, а до края на годината ще бъдат завършени още 10 км.

По позиция 2 Харманли – Свиленград бе направен оглед на жп мостовете при река Марица, положеният нов железен път и контактна мрежа. Стойността на договора за строителство е над 122 млн. лв. без ДДС (с 10% непредвидени разходи), а общото физическо изпълнение е около 45%.

Третата позиция, обхваща изграждането на тягови подстанции в Симеоновград и Свиленград и разширение на съществуващата в Димитровград. Министър Николина Ангелкова инспектира строителните дейности по тях, като подчерта, че изпълнителят трябва да положи всички усилия за ускоряване на работата.

Проектът трябва да приключи до края на 2015 г., което го превръща в един от високорисковите за изпълнение по ОП „Транспорт“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *