post

Сдружение с участието на “Главболгарстрой” АД е най-вероятният изпълнител на ремонта на Зимния дворец в София. Ценовите оферти на петте кандидата бяха отворени във вторник, докато тече назначената от служебния спортен министър Евгения Раданова проверка на редовността на процедурата, пише “Капитал”

Обединението “София спорт”, в което заедно с ГБС участва и проектантското бюро “Фор райс” ООД, даде най-високата ценова оферта, но получи двойно повече от втория по техническите показатели и това й отрежда първо място в процедурата. “София спорт” предложи 40 744 982.70 лв., а прогнозната стойност на организатора – държавната фирма “Академика 2011” АД беше 40 833 333 млн. лв.

До отваряне на ценовите оферти в процедурата за инженеринг бяха допуснати три от участниците. Обединението “Академика спорт” (“Станилов” ЕООД и “Вамос” ООД) и “Понсстройинженеринг” ЕАД бяха отстранени заради пропуски в документацията и изпълнението на техническото задание. Най-ниска цена даде обединението “2014 Монолит” (“Монолит София” АД и “Пътища и мостове” ЕООД)  37.990 млн. лв., а по средата се оказа офертата на “Зимен дворец модернизация 2014” (“Планекс” ООД и “Иво Петров архитекти” ООД) – 38.990 млн. лв.

Победителят ще извърши проектирането, строително-монтажните работи и строителния надзор.

Документацията, всяка от които по над 500 страници, беше оценена от комисията за по-малко от един месец. Конкурсната процедура тръгна на 24 юли по същество, след като няколко пъти беше забавяна заради обжалване в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС).

Реконструкцията на Зимния дворец беше първата заявена цел на министъра на спорта от кабинета “Орешарски” Мариана Георгиева и вероятно ще остане като изпълнение в наследство на новия редовен спортен министър. Георгиева поде инициативата да се направи цялостен ремонт на построеното през 80-те години съоръжение заради домакинството на едно международно състезание по шорттрек през миналата зима, въпреки че конкретно за този случай беше необходимо само освежаване. Георгиева не се отказа от намерението си и обяви залата в Студентски град за опасна.

Стартирането на процедурата обаче се забави заради съпротивлението на федерациите в т.нар. ледени спортове, тъй като се рискуваше сезонът им да бъде съсипан поради наличието само на едно подобно работещо съоръжение в София – пързалката на “Славия”. Затова реално обществената поръчка за инженеринг тръгна през април, след като правителството увеличи с 35 млн. лв. капитала на държавното дружество “Академика 2011”. Тя обаче беше обжалвана от Би Ес Кей ЕООД с основна претенция, че изискванията за ключовите експерти са прекалено завишени. Фирмата оспорваше и съотношението на тежестта на оценката за техническото задание и цената. КЗК отхвърли жалбата, а преди месец и половина същото направи и ВАС.

Въпреки че федерацията по кънки, в чието ръководство беше и самата Раданова, ще бъде една от най-ощетените при евентуално затваряне на Зимния дворец за предстоящия сезон и съмнително високата стойност на ремонта, служебният спортен министър се ограничи само с проверка на редовността на поръчката. При представянето на екипа си миналата седмица тя обяви, че е назначен вътрешен одит в “Академика 2011”, който да изясни обстоятелствата, допълва изданието.

От самото начало поръчката изглеждаше съмнително скъпа на фона на подобни ремонти на други спортни съоръжения в България. Зимният дворец е с капацитет 2500 зрители и се очертава реконструкцията му да струва 45% от стойността за изграждането на чисто новата “Арена Армеец” за 12 хил. зрители. Преди четири години за строежа на най-голямата българска зала бяха платени 90 млн. лв. В същото време се очаква ремонтът на Дворецът на културата и спорта във Варна за увеличаване на капацитета до 5000 зрителите да струва 6 млн. лв. Чисто новата “Арена Ботевград” за 4500 души струваше 7 млн. лв.

Бившият спортен министър Мариана Георгиева няколко пъти обясни, че високата цена се дължи на стратегическото значение на Зимния дворец и че цената може да е по-малка от прогнозната. Оказа се, че е точно с 88.4 хил. лв. по-ниска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *