post

От края на юли спадът на сключените сделки с руски клиенти по морето е с около 30%. Макар да не се признава от всички, спадът е налице, а брокери виждат повтарящият се сценарий с англичаните – изведнъж техният интерес към купуването на имоти у нас спадна.

Някои от руските клиенти дори се опитват да продадат закупеното в България. „Действително този сезон отчитаме по-малко, по-слабо търсене и запитване от страна на руснаци, както и в резултат на което и по-малко сключени сделки”, обяснява пред Нова Тв Диана Иванова, собственик на агенция на недвижими имоти. По думите й причината е и в политическата криза между Русия и Украйна.

„Появиха се и две нови дестинации – Крим и Сочи, където руснаците в момента не могат да почиват, но те по принцип са алтернатива на имотите тук. Другата причина е оскъпяването на транспорта дотук, защото при сегашните условия, за да дойдат в дома си в България, трябва да летят, което е по-скъпо от пътуването с кола”, обяснява Вячеслав Горюнов, президент на Омската гилдия на фирмите за недвижими имоти.

Опитът сочи, че руснаците първо идват на почивка тук, остават очаровани и започват да търсят жилище. Обикновено са готови да платят около 50 000 евро. Сега обаче има разочаровани.

Според брокери, за да се върнат руснаците като клиенти на пазара за недвижими имоти, и за чужденците трябва да има равнопоставени условия за ипотечни кредити. Въпреки тревожните данни, руските граждани остават най-голямата група чужденци, които притежават имоти у нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *