post

“Успешното реализиране на проекти в Икономическа зона София-Божурище  ще привлече и нови инвеститори. Всека компания може да се възползва от предимствата й (локация, логистични връзки, осигурени комунални услуги), за да реализира бизнес идеите си именно тук”. Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов на церемонията по случай завършването на първия етап от изграждането на инфраструктурата на Икономическа зона София-Божурище.

За нас е много важно да успеем да стабилизираме и икономиката, и енергетиката, за да върнем доверието на инвеститорите, да направим бизнес средата предвидима и за тях, и за българските предприемачи, подчерта Щонов.

Според него усилията на страната трябва да са насочени към секторите с добавена стойност, за да се гарантира стабилен ръст в икономиката.

Индустриалните зони дават отлична възможност за икономическо развитие и намаляване на регионалните различия в страната чрез насърчаване на инвестициите и създаване на нови работни места, каза още министър Щонов. Той допълни, че  предвид заявения инвеститорски интерес, Икономическа зона София – Божурище е най-големият проект на Национална компания „Индустриални зони“  и най-големият проект в България за нова икономическа зона през последните години.

Икономическа зона София – Божурище е с площ 2 550 000 кв. м. и се развива на два етапа – фаза 1 (581 000 кв. м.) и фаза 2 (1 914 000 кв. м.).

Близо 10 млн. лева ще инвестират за дна година високотехнологични родни компании в Икономическата зона “София-Божурище”, стана ясно по време на официалното й откриване. Към момента са привлечени близо 60 млн. лв. инвестиции, като само собственикът Национална компания “Индустриални зони” е вложил 7,5 млн. лева. В същото време още преди откриването на “София-Божурище” зоната е привлякла над 50 млн. лв. от инвеститори, които ще развиват различни производства, съобщава “Стандарт”.

Най-голямото от тях вече е на финала и е на германската компания “Behr-Hella Thermocontrol”, която реализира инвестиция в развоен и производствен център за оборудване и системи за управление на климатични инсталации за автомобили и камиони. Паралелно от началото на годината в Икономическа зона “София-Божурище” инвестиционни намерения са заявили шест високотехнологични български компании, които ще развиват производство. Очаква се за целта да бъдат отворени около 400 нови работни места.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *