post

Европейците преоткриват България като дестинация за своята ваканция. Според статистиката повече от 50% от туристите у нас идват от страните-членки на ЕС, съобщи зам.-министърът на икономиката в сектор “Туризъм” Бранимир Ботев по БНТ. По неговите думи от общо 4,450 хил. почивали през юни месец в България повече от 2,400 са били от страните-членки.

“Ако съвсем до скоро ние бяхме упреквани, че сме заложници на руския и украинския пазар и, видите ли сега, кризата в Украйна и в Крим ще доведе до рязък спад , ще ви кажа, че устойчивият тренд за последните няколко тримесечия показва, че всъщност генериращият пазар, основният – над 50 %, е от страните-членки на ЕС”, обясни експертът, цитиран от iNews.

Според Ботев това лято сме успели да обърнем тренда, като за сметка на по-малкото туристи, идващи от Русия и Украйна, тези от съюза са нараснали значително. Той обясни, че независимо от дъждовете това лято и продължаващата криза в Украйна у нас е бил отчетен ръст в туризма.

“Очакванията бяха при тази най-дъждовна година (от близо 80 години) за България, при тези лоши климатични условия, резултатите да са по-слаби”, каза още зам.-министърът. “По данни на БНБ за приноса на туризма за БВП и текущата сметка на платежния баланс на страната ние имаме ръст и в парично измерение. До юни туризмът е внесъл над 1, 074 милиарда евро”, допълни още той.

По думите на Бранимир Ботев, че спад е бил отчетен само от две от десетте основни дестинации, от които пристигат летовници у нас. Това са Великобритания и Украйна. Бранимир Ботев обаче посочи, че очакваното намаление на украинските туристи в рамките на 30-40% е било ограничено само до 4%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *