post

С актуализация на бюджета ще се осигурят средства за зимно поддържане на пътищата, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Готви се актуализация на бюджета, няма как без това, липсват пари за зимно поддържане на пътищата, трябва да се “закърпят” и най-големите дупки, коментира тя.

По думите й бюджетът на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) има нужда от 30 млн. лева, но чрез актуализацията е възможно да бъдат осигурени 16.7 млн. лева. Те ще се използват за най-неотложните дейности, за зимно поддържане и закърпване на пътищата. За първите шест месеца на годината са изразходвани 88 %от бюджета на агенцията, а НС, с актуализация на Закона за бюджета, е намалило бюджета на всички ведомства, което е поставило под риск изпълнението на важни инфраструктурни проекти, добавя Захариева, цитирана от БТА и Дневник

Поради липса на финансиране спряхме виадуктите, дължим за изпълнението им още около 4 млн. лева, отбеляза вицепремиерът. По тази причина тази година няма да започне и ремонтът на 33 км от магистрала “Тракия”, които са в много лошо състояние. Все още се оценяват необходимите средства за възстановяване на щетите от наводненията, при които имаше и паднали мостове, отбеляза Захариева.

Вицепремиерът изрази надежда останалите 9 км от магистрала “Марица” до границата да бъдат готови до пролетта на следващата година, където дължимите средства са около 7 млн. лева. АПИ разговаря интензивно с гръцкия инвеститор на отсечката от магистрала “Струма” от Сандански до границата, като на 30 септември Захариева ще направи проверка на изпълнението. Надявам се да видим по-добра организация, да се мобилизират и да си свършат работата, ако не – договорът им изтича през октомври, посочи тя.

Министерството на финансите вече е готово с проекта за актуализация на бюджета, която се очаква да бъде обсъдена на заседанието на правителството в сряда. В него е заложен дефицит от 4-4.5% вместо планираните в момента 1.8%. Това означава, че държавата няма да разполага с около 3.2-3.5 млрд. лв. в последните месеци на годината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *