post

1,209 млрд. евро трябва да усвои България за по-малко от 100 дни от еврофондовете, за да не бъдат загубени. Това показва справка за изпълнението на оперативните програми и програмите за развитие на селските райони, която е била предоставена на БГНЕС от кабинета на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Илияна Цанова.

Оптимистичната прогноза на управляващите органи на европейските програми сочи, че загубите за България на 31 декември тази година ще възлизат на 190 359 069 евро или близо 400 млн. лв.

Най-сериозни се очакват да бъдат загубите по временно замразената от Европейската комисия Оперативна програма “Околна среда” – почти 82 млн.евро. Още 80 млн. евро България ще загуби по програмите за развитие на селските райони. По Оперативна програма “Регионално развитие”, по която Брюксел спря плащанията по две от осите – за “Туризъм” и за “Градско развитие”, се очакват загуби от 18 млн. евро. Почти 3 млн. евро ще са загубите и по Оперативна програма “Техническа помощ”. Управляващият орган на Оперативна програма “Административен капацитет” твърди, че няма риск от загуба на средства.

По прогнози на ЕК, обаче, по ОПАК ще се загубят 7 млн. евро. Загуби по същите оперативни програми (без ОП “Регионално развитие”) имаше и към 31 декември 2013 г., но техния размер бе значително по-малък. За миналата година България не успя да усвои 62 млн.евро.

Предизвикателството страната ни да успее да усвои над 1,2 млрд. евро през оставащите три месеца до края на годината е много сериозно. Почти сигурно е, че загубите ще бъдат значително по-големи от прогнозираните към 25 септември 2014 г. За това говорят и данните за обема на сертифицираните разходи в изминалия месец и половина. От началото на мандата на служебното правителство 6 август до 25 септември по еврофондовете са сертифицирани разходи в размер на 1,11%, което в абсолютна стойност възлиза на 103 846 092 евро. Това се дължи и на факта, че по програми с най-голям бюджет – “Транспорт”, “Околна среда”, “Регионално развитие” не са сертифицирани никакви разходи. По Програмата за развитие на селските райони също няма сертифицирани разходи, заради продължаващата липса на избор на сертифициращ орган. 5% ръст на сертифицирани разходи бележи Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, която е с най-добро темпо на изпълнение още от миналата година.

Вчера икономическият вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева потвърди, чеЕвропейската комисия няма да възстанови до края на годината плащанията по спряната изцяло ОПОС и частично ОПРР. Така Захариева призна, че служебното правителство няма да изпълни един от приоритетите си, заявени при обявяването му от президента Росен Плевнелиев, а именно: възстановяване на плащанията от ЕК по европейските фондове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *