post

България ще получи 1,1 млрд. евро през следващите 7 години за развитие на телекомуникационни проекти по Механизма за свързване на Европа. Това заяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова при откриване на информационен ден за популяризиране на възможностите за финансиране на телекомуникационни проекти.

По думите ѝ сумата е изключително голяма и на всяка цена страната ни трябва да се възползва от средствата.

Механизмът за свързване на Европа е създаден в подкрепа на растежа, създаването на нови работни места, социалното включване. Целта му е да ускори развитието на трансевропейските мрежи като стимулира финансирането им както в частния, така и в публичния сектор при спазване на принципа за технологична неутралност, обясни Ангелкова, цитирана от БТА.

За периода 2014-2020 по механизма са предвидени 33,2 млрд. евро. От тях за сектор „Транспорт“ ще отидат 26,2 млрд. евро, за телекомуникации – 1,1 млрд. евро и за енергетика – 5,8 млрд. евро. Министър Ангелкова обясни още, че интернет става водеща платформа при комуникациите, при извършването на стопанска дейност и при предоставянето на различни услуги.

По тази причина наличието на високоскоростен достъп до интернет в трансевропейски мащаб е от съществено значение както за икономическия растеж, така и за единния пазар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *