post

Инвестициите в инфраструктурата през следващия програмен период ще са близо 5,8 млрд. евро или 60% от общата рамка, финансирана от европейските фондове. Това съобщи служебният вицепремиер по управлението на средствата от ЕС Илияна Цанова по време на форум “Градът 2014”, цитирана от БТА.

Средствата за инфраструктурни инвестиции са по новите програми “Околна среда”, “Региони в растеж”, “Транспорт” и Програма за развитие на селските райони.

България има възможност да усвои около 10 млрд. евро от европейските структурни и инвестиционни фондове за следващите 7 години, каза вицепремиерът. “Нито едно евро не ни е гарантирано, чака ни много работа, за да успеем да инвестираме този ресурс в качествени проекти по прозрачен, ефективен и законосъобразен начин”, допълни Цанова.

Тя отбеляза, че за последните три години в строителството са вложени чрез обществени поръчки от общини 5,7 млрд. лева, като 86 на сто от тази сума е от европрограмите. Това означава, че базовата инфраструктура се финансира предимно с европейски средства по четири програми – “Околна среда”, “Регионално развитие”, “Транспорт” и Програмата за развитие на селските райони.

Най-голямото предизвикателство пред участниците в процеса на управление на средствата от ЕС е подобряването на координацията и ефективността на работата в самата система, коментира вицепремиерът.

Вицепремиерът изрази надежда в края на октомври или най-късно в началото на ноември да бъдат възстановени плащанията от ЕК към България по оперативна програма “Околна среда” и по ос 3 на оперативна програма “Регионално развитие” /ОПРР/. По ос 1 на ОПРР има още малко работа и се очаква в началото на следващата година да има положителен ефект, допълни Цанова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *