post

Въпросът за въвеждането на ТОЛ системата по пътищата отново излезе на дневен ред след като регионалният министър и вицепремиер Екатерина Захариева заяви, че това е начинът, по който да се постигне справедливост на пътя.

„Този, който руши пътя, той ще плаща. Става въпрос за камиони и тежките машини, които рушат пътищата. Това е задължително необходимо условие, за да имаме по-добри пътища, което не води до увеличаване на цената на винетките за масовите потребители“, обясни Захариева, цитирана от “24 часа”.

ТОЛ системата представлява електронна система за събиране на такси по пътищата. Процесът по въвеждането й се отлага вече от години.

Практиката показва, че в държавите, където има въведени ТОЛ системи, приходите са от два до три пъти повече и рискът от фалшифициране на винетки се свежда до минимум, подчерта регионалният министър. По думите на Захариева от там идва и увеличаването на приходите.

„Смятам, че това трябва да се случи, за да се подобри състоянието на пътищата и още нещо трябва да се случи – трябва да се включи в бюджета на Агенция “Пътна инфраструктура” най-после това, което се изисква и в момента по закона за пътищата – всички приходи от винетки да отиват за ремонт на пътищата, а това за съжаление не е така”, обясни още тя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *