post

Търсим възможности за финансиране на проектирането на интермодалния терминал във Варна. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на срещата й с представители на морския бранш в град Варна. По думите й в момента се прави анализи на възможността проектът да бъде финансиран чрез бюджета на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, но без това да влияе върху оперативната дейност на дружеството. Друга възможност са европейски средства.

Днес (10 октомври) изтича срокът за обжалване на избора на изпълнител на проектирането на терминала. Консорциумът „Енергопроект – Роял Хасконинг” бе класиран на първо място от общо 7 кандидата, но договорът не може да бъде подписан докато не бъде изцяло финансово обезпечен. „Интермодалният терминал има изключително важно значение, както за Варна, така и за развитието на морския транспорт. Цялостната концепция за отварянето на града към морето, за правилното използване на наличната инфраструктура и свързването на железопътен, пътен и морски транспорт, което ще бъде възможно с терминала, е много важно за развитието на града. С общи усилия, съвместно с Община Варна, ще можем да начертаем последователни действия в тази посока. Защото изграждането на интермодалния терминал е общото желание на всички нас”, каза министър Ангелкова.

По време на срещата с морския бранш, бяха обсъдени и възможностите за създаване на специална спасително-аварийна служба за търсене и спасяване при инциденти във водния и въздушния транспорт. „Със създаването на подобно звено ще се постигне оптимизация и много по-добра координация при реакции в критични ситуации“, каза Николина Ангелкова.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че трябва да се работи за създаването на стратегия за интегрирана морска политика. „Преди година междуведомствена работна група създаде концепцията за тази стратегия, но сега тя може да се превърне в работещ документ, съгласуван с морския бранш, бизнеса и европейските ни партньори“, каза транспортният министър.

Николина Ангелкова информира морския бизнес, че е договорила, по време на своето посещение в Румъния, да отпадне таксата от 150 евро, която румънската страна планираше да въведе за акостиране на пристанище Бекет. Проблемът бе представен от браншовите организации на 1 октомври при среща с министъра. Поради важността на въпроса, министърът се ангажира с неговото бързо решаване и поиска спешна среща с румънските си колеги. В резултат на това, на 4 октомври бе договорено с вицепремиера на Румъния Ливиу Драгнеа, таксата да не бъде въвеждана. „В близките дни очакваме и официалното писмо от румънска страна, с което ще се потвърди и формалното разрешаване на въпроса“, обясни Николина Ангелкова.

В отговор на въпрос, министър Ангелкова заяви, че подкрепя мнението на бранша и може в кратки срокове служителите на специализираното звено за разследване на произшествия във водния транспорт да бъдат преместени от София във Варна. Така ще се осигури много по-добра реакция при инциденти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *