post

Европейският пазар на бизнес имоти ще ускори растежа си през следващите две години, което ще донесе позитиви за България под формата на по-благоприятни условия за чуждестранни инвестиции. Tази прогноза направи Питър Виктор, старши управляващ директор на Cushman & Wakefield за Европа, Близкия Изток и Африка и ръководител на звеното за международни корпоративни клиенти. Глобалната компания е стратегически партньор на Forton за България и Македония.

„Европа е в центъра на световното внимание“, каза Питър Виктор. „Търсенето на инвестиционни имоти ще се разшири в нови географски ширини и сектори и интересът към ново строителство ще нарасне.“

За разлика от годините на бума на пазарите на имоти в Централна и Източна Европа до 2008 г. по-високият ръст в периода до 2015 г се очаква да бъде следствие от по-високи инвестиции не само в имоти, а и в реалната икономика.

„Аутсорсингът на бизнес процеси и тенденцията за изнасяне на производства на близки пазари ще донесе ползи за Централна и Източна Европа“, каза Питър Виктор. „Пазарите в Централна и Източна Европа ще видят ръст в търсенето на бизнес имоти, но все пак все още имат относително големи обеми, които трябва да бъдат усвоени“, добави той.

Глобализацията и развитието на интернет каналите за търговията на дребно карат търговците да се насочат към първостепенни пазари и местоположения. Междувременно технологиите им осигуряват бърз достъп до нови пазари. Крайният резултат са по-високите изисквания към новите търговски проекти. Според Виктор все повече инвеститори залагат на предлагаането и на онлайн магазини или на такива от рода “кликни и вземи”, т.е. купуваш онлайн, а взимаш от физически магазин.

Тенденцията за изнасяне на производства към близки дестинации ще доведе до повече инвестиции в Централна и Източна Европа, смята Питър Виктор. Другият съществен фактор за пазара на индустриални и логистични имоти ще бъде бурният растеж на електронната търговия.

На глобално и на местно ниво очакванията за пазарите на бизнес имоти са положителни. Консултантите предвиждат умерен, но ускорен в сравнение с последните две години растеж.

„Водени от западноевропейските пазари, наемите на първокласни площи се очаква да нараснат с 1-2% тази година, 2-3% следващата и над 3% през 2016“, прогнозира Питър Виктор. „Търсенето на инвестиционния пазар ще продължи да се развива с по-бърз темп от това на наемния“, добави той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *