post

През последните месеци брокерските компании регистрират сериозен ръст на търсенето на бизнес имоти в България. Оказва се, че един от най-апетитните райони е този на летището в София. Там терените вървят на цени по-високи от средните за столицата. Брокери твърдят, че средната стойност за продажба на терени в индустриални зони в града е в рамките на 25 евро на квадратен метър. Около аерогара „София“ обаче тя е няколко пъти по-висока.

Хора от бранша твърдят, че за този район цените се движат в широк диапазон. Така например парцел от 6635 кв. м. се продава по 45 евро на квадрат. Според неговия устройствен план може да има 60% застрояване с височина до 3,5 метра. От друга страна значително по-малък терен в размер на 6181 кв. м. върви по 323 евро на квадрат, пише в-к „Труд“.

В края на септември стана ясно, че инвестициите в имотния сектор в България са нараснали с цели 60% до 98,7 млн. евро в периода от януари до септември 2014 г. Това показват изчисленията на консултантската компания Forton. Ръстът се дължи предимно на завишен интерес към парцелите и офис имоти. Освен според данните на компанията има голямо търсене на търговски площи и хотели.

Освен това според анализ на консултантската компания DTZ обемът на новият капитал, насочен към пазара на бизнес имоти, е нараснал в световен мащаб. Увеличението е в рамките на 15% през първата половина на 2014 г. Размерът на вложените пари е достигнал 408 млрд. долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *