post

По-голямата част от задачите и целите, поставени от служебния кабинет в сектор “Икономика” и като цяло за правителството, са изпълнени. Това заяви на пресконференция в Министерския съвет ресорният вицепремиер Екатерина Захариева, на която икономическият екип на служебното правителство отчете своята дейност.

Тя подчерта, че от встъпването на служебния кабинет посочихме ясните си задачи и цели, които имаме и ги обявихме още през първия ден. „По-голямата част от тях в нашия ресор и като цяло за правителството са изпълнени, каза вицепремиерът при представянето на отчета за изпълнението на приоритетите в икономическата политика на кабинета”, посочи Захариева, цитирана от iNews.

По думите й една от най-важните задачи е била да се създадат необходимите предпоставки и насока за намиране на устойчив баланс в енергетиката. Захариева отбеляза създаването на Енергийния борд. Тя каза също, че с цел създаване на независим регулатор на последното заседание на Министерския съвет са били приети промени в Закона за енергетиката. С проектозакона се създава независим надпартиен професионален регулатор, подобряване на прозрачността на работата му, избиране от НС.

Ускорена е работата по програмата за енергийно обновяване на домовете, отчете още вицепремиерът и посочи, че проектът е бил забавен и е бил сред най-рисковете по оперативна програма “Регионално развитие” /ОПРР/.

„Друг приоритет беше да имаме напредък по отношение на оперативните програми”, посочи още Захариева. Тя напомни, че има две спрени програми – едната изцяло, другата частично. Със задоволства Захариева каза, че служебният кабинет е успял да възстанови плащанията по двете програми още в края на първата седмица на работа на кабинета с пари от бюджета. Вицепремиерът посочи още, че са приключени проверките по двете спрени програми – Оперативна програма “Околна среда” /ОПОС/ и ОПРР – ос 3 .

„Нашата информация е до 15 ноември да има възстановяване на плащанията”, каза Захариева. По нейните думи рискът от загуба по средства по ОПОС и ОПРР са сведени до много по-малки нива, отколкото ги е заварил служебният кабинет.

Захариева съобщи, че голяма част задълженията към бизнеса са разплатени, като над 450 млн. лева са разплатени по ОПОС и по ОПРР.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *