post

Основният приоритет на министерството на икономиката ще е развитието на малкия и среден бизнес, който в България буксува. Това заяви новият министър на икономиката Божидар Лукарски, които прие поста от досегашния служебен министър Васил Щонов.

„Ще се опитаме да намалим административния натиск върху тях и да осигурим опит за достигане на международни пазари”, добави Лукарски. Според него това трябва да стане чрез средствата, които България ще получи по бъдещата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”. Нашата управленска програма ще бъде детайлно разработена в рамките на един месец, увери Божидар Лукарски, цитиран от агенция „Фокус“.

Според новата структурата на Министерския съвет, гласувана от  Народното събрание, министерството се разделя на три министерства, отговарящи за икономиката, енергетиката и туризма. Министрво на енергетиката ще се управлява от Теменужка Петкова, а министър на туризма става Николина Ангелкова.

Постигнахме всички приоритети, които бяхме заявили. Разделянето на министерството на три ще ни помогне да имаме фокус върху тях, обясни и досегашния министър Щонов при предаването на поста. „Знаете, в енергетиката има няколко основни проблеми – финансов дефицит в обществения доставчик.

Друг много важен елемент е подготовката за зимата и газовата криза, която може да възникне. В секторът има някои големи енергийни проекта – най-важния е удължаване на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Останалите два проекта са „Южен поток” и евентуалното изграждане на 7 блок”, заяви той.

За икономиката той коментира, че има два проблема – максимално бързо възстановяване на средствата и одобряване на ОП „Иновации и конкурентоспособност”.

Туризмът ще бъде ново министерство и там предизвикателството е средствата да бъдат усвоени по начин, който генерира ползи за индустрията. Това е задача, по която може да се постигне в следващите няколко години”, смята Щонов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *